Van Kikkers, Kippen en Katten

Kircher 1.111 december 2014, 20.00 uur – Hervormde Hyacinthuskerk in Overlangbroek, Langbroekerdijk B30
(Laatgotische kerk met kerkhof, toren dateert uit 1504 en het schip uit 1477)

UITVERKOCHT – SOLD OUT

MUSICA POETICA
Cynthia Miller Freivogel, Violen
María Sánchez, Basviool
Jörn Boysen, Klavecimbel

Werken van Biber, Schmelzer, Vilsmayr, Telemann, Bach en Boysen
Componisten en muziektheoretici hadden altijd al verschillende theorieën over de herkomst van zang en muziek. Terwijl men in de 17de eeuw dacht dat we het zingen van de vogels geleerd hebben was men in de 18de eeuw overtuigd ervan dat taal en zang dicht met elkaar samenhingen. Theoretici en filosofen als Johann Scheibe en Jean Jaques Rousseau geloofden dat de mensen eerst zangen en pas later begonnen om te spreken.
Ze kwamen erop door observatie van mensen in hun omgeving. Men was nieuwsgierig, waarom en op welke manier zang en muziek invloed konden uitoefenen op het publiek. Dat was namelijk uiteindelijk het einddoel van de musicus: het publiek mee te slepen en in verschillende gemoedstoestanden te brengen.
De theoretici studeerden ook verschillende dieren en hun gedrag en noteerden hun zang (zie afbeelding rechts).
De componisten speelden met de zo gewonnen kennis. Vooral in de 17de eeuw ontstonden er stukken waarin componisten de nature en gebeurtenissen schilderden.

In dit programma nemen we u me op een reis door die tijdperk, een tijd van experimenten in de muziek , een tijd waarin men nieuwe speeltechnieken uitvond om indruk te maken op het publiek. Beleef het opwindende Beleg van Wenen (1683), dans met de Zonnekoning en ontspan tijdens een amusante reis in de nature.

Leave a Reply

Musica Poetica