Concerts

Jan
24
Sun
2021
O Solitude! @ Koninklijke Schouwburg
Jan 24 @ 11:00 am – 12:15 pm

Aan het einde van de 16e eeuw stelde Michel de Montaigne voor dat iedereen een kamertje zou moeten houden, om zich in eenzaamheid terug te trekken en zichzelf te bestuderen. In een tijd waarin de geneeskunde emoties als een gevaarlijke bedreiging voor de menselijke gezondheid zag, werd de eenzaamheid gezien als een welkome verlichting van alle problemen in de wereld. De eenzame meditatie bleef in de volgende eeuwen haar aantrekkingskracht uitoefenen, vaak als reactie op het hoofse leven, en vond natuurlijk haar weg naar de muziek. In onze tijd van sociale media en permanente toegankelijkheid geven we een voorproefje van de eenzaamheid, gedurende de 17e en 18e eeuw, van Engeland tot Frankrijk, van Italië tot Duitsland, met een combinatie van gedeclameerde teksten, vocale en instrumentale muziek van Telemann, Krieger en Corrette.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Feb
28
Sun
2021
Filosofen in muziek @ Het Nationale Theater
Feb 28 @ 11:00 am – 12:15 pm

Het duet van Heraclitus en Democritus uit een cantate van Jean-Baptiste Stuck is een van de absolute favorieten. Daarin discussiëren de twee filosofen hartstochtelijk met elkaar over hun houding ten opzichte van het leven, de ene optimistisch, de andere pessimistisch. Met fantasierijke muziek schildert de componist verschillende passies van de filosofen. Vanochtend laten we je de hele cantate zien. Bovendien ontmoeten we Seneca en onderzoeken in hoeverre filosofie muzikaal en muziekfilosofisch kan zijn. Met muziek van Stuck en C.P.E. Bach.

We herhalen dit programma op verzoek van ons publiek.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

May
9
Sun
2021
Fantastische Vioolmuziek @ Het Nationale Theater
May 9 @ 11:00 am – 12:15 pm

In de loop van de 16e eeuw ontwikkelde de viool zich van een begeleidingsinstrument, dat de stemmen van de zangers verdubbelde, tot een solo-instrument. Rond 1700 werden de eerste werken expliciet voor de viool geschreven. Componerende violisten als Biagio Marini of later Johann Schmelzer en Ignaz von Biber publiceerden werken waarin de viool zijn virtuoze kant laat zien, maar ook als een zanger of acteur direct met het publiek communiceert.

Antoinette Lohmann (viool, altviool, violino piccolo) en Jörn Boysen (klavecimbel) ontsteken een virtuoos vuurwerk.

 

Musica Poetica