Concerts

Jan
12
Sat
2019
Nieuwjaarsconcert 2019 @ Pro Rege
Jan 12 @ 3:00 pm

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonates in e kl en G gr voor viool en basso continuo
Aria „Wohlzutun und mitzuteilen vergesset nicht“ (uit BWV 39)

Georg Friedrich Händel (1685-1759):
Cantate Dalla guerra amorosa, HWV 102a

Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795)

Sonate in D gr voor violoncello en klavecimbel

Nicolaus Bruhns (1665-1697)
Cantate voor bas, viool en basso continuo
„Mein Hertz ist bereyt“

MUSICA POETICA:
João Luís Paixão, bas
Antoinette Lohmann, viool
Maria Sanchez, violoncello
Jörn Boysen, klavecimbel.

Feb
3
Sun
2019
Double Espresso @ Koninklijke Schouwburg
Feb 3 @ 11:00 am – 12:15 pm

Bach:  Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211
Nicolas Bernier: Le Caffé

Musica Poetica tracteert u op de coffie-cantate van Bach (Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211) en zijn Franse pendant Le Caffé van Nicolas Bernier op een ochtend―een dubbele espresso dus. Beide werken ontstonden in de tijd van de grote boom van coffiehuisen die overal in Europa openden. Tenminste Bach’s cantate werd dan ook in het Kaffehaus Zimmermann uitgevoerd waar Bach regelmatig optredens organiseerde. Omdat Bach’s stuk over Liesgen, de coffieverslaavde dochter van de heer Schlendrian uit Leipzig, tot de liefelingsstuk van het hedendaagse publiek hoort, bieden we de coffieliefhebbers met Bernier’s typisch Franse Caffé een vooralsnog helemaal nieuwe smaakrichting aan. We zijn benieuwd wat u ervan vindt.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Mar
17
Sun
2019
The Lord is my Light – Purcell & Boyce @ Maranathakerk
Mar 17 @ 10:30 am

Henry Purcell (1659?-1695)
Psalm 119

William Boyce (1711-1779)
The Lord is my Light

MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Mar
29
Fri
2019
Leçons de Ténèbres @ Paleiskerk Den Haag
Mar 29 @ 8:15 pm

Passiemuziek van Brossard, Delalande, Fiocco & Couperin

Een hoogtepunt in de Franse barokmuziek vormen ze: de cycli met Leçons de Ténèbres. Het zijn verklankingen van de klaagliederen van Jeremia. Het genre ontstond in de tijd van Lodewijk XIV. De Zonnekoning, en velen met hem, had moeite om tijdens de Goede Week al om vijf uur ’s ochtends in de kapel te verschijnen, waar tijdens de Metten Jeremia’s verdriet om de val van Jeruzalem werd herdacht. Hofcomponist Michel Lambert kwam op het idee ten paleize, op het middaguur, zelfgecomponeerde zettingen van de lamentaties te laten vertolken. Een traditie was geboren. Ook andere componisten gingen de aangrijpende teksten uit het Oude Testament op muziek zetten voor de koninklijke matinees.

Uitvoeringen van Leçons de Ténèbres groeiden uit tot bijeenkomsten voor de society. Toehoorders moesten in de kerk net zoveel betalen als in het operatheater. De beste zangers traden op. Het componeren van Leçons de Ténèbres werd een prestigezaak. Musica Poetica voert Leçons de Ténèbres uit van Lambert, Couperin, Brossard en Fiocco.

Ensemble Musica Poetica o.l.v Jörn Boysen, klavecimbel – Anna Kellnhofer en Judith Devise, sopranen

Mar
30
Sat
2019
Leçons de Ténèbres @ Oud-Katholieke Kerk ’t Huis te Poort
Mar 30 @ 5:30 pm

Passiemuziek van Brossard, Delalande, Fiocco & Couperin

Met de paastijd op komst vindt een bijzonder evenement plaats: de uitvoering van verschillende Leçons de Ténèbres, profetieën van Jeremia, getoonzet door grote componisten uit de Franse barok. De hemelse muziek, die tot de allermooiste uit de Franse barok behoort, wordt uitgevoerd door Musica Poetica, onder leiding van Jörn Boysen in samenwerking met de sopranen Anna Kellnhofer en Judith Devise, beiden deel uitmakend van het Duitse ensemble Cantus Thüringia. Het concert wordt gecombineerd met een driegangendiner.

Ensemble Musica Poetica o.l.v Jörn Boysen, klavecimbel – Anna Kellnhofer en Judith Devise, sopranen

Mar
31
Sun
2019
Concerts Royeaux @ Koninklijke Schouwburg
Mar 31 @ 11:00 am – 12:15 pm

Beleef een matinee zoals op het kasteel van Versailles!
Voor de private kamermuziekconcerten voor Lodewijk XIV componeerde François Couperin zijn Concerts Royaux. De bezettingen liggen niet vast zodat men de concerten kon uitvoeren in verschillende combinaties van instrumenten: van klavecimbel alleen tot grotere bezettingen met strijkers en/of blazers en basso continuo. De beste Franse musici van Couperin’s tijd werkten mee aan de uitvoeringen.In dit koninklijke programma presenteert Musica Poetica naast enkele Concerts Royaux ook werken van Jean-Baptiste Lully, Surintendant de la musique du roi en het wonderkind Élisabeth Jacquet de la Guerre, dat het hof met haar talent vertoverde.

MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Apr
12
Fri
2019
Markus-Passion @ Moscow concert hall ‘Zaryadye’
Apr 12 @ 7:00 pm

J. Boysen’s St Mark Passion in Moscows brand new Zaryadye Hall

Dilara Idrisova, soprano
Polina Shamaeva, mezzo-soprano
Julian Redlin, Jesus
Benjamin Glaubitz, Evangelist

Intrada Vocal Ensemble and Pratum Integrum Baroque Orchestra
directed by Jörn Boysen
Apr
28
Sun
2019
Muziek voor clavichord, klavecimbel en orgel @ Maranathakerk
Apr 28 @ 5:00 pm

Muziek voor clavichord, klavecimbel en orgel

Werken van Bach, Buxtehude, Just e.a.

Martin Küster, Vincent Ranger & Jörn Boysen

May
12
Sun
2019
Gecensureerd! @ Het Nationale Theater
May 12 @ 11:00 am – 12:15 pm

De regeringstijd van Lodewijk XIV en de tijd voor de revolutie waren de glorietijden van de censuur. Hoewel schrijvers zoals Molière of later Diderot vaker met de censuur te maken kregen werd er maar één opera verboden: Les Amours de Vénus uit 1712 van André Campra.
Het grote probleem van dit werk waren de teksten van dichter Antoine Danchet. Marquis de Paulmy schreef erover: “Les paroles sont très jolies et très gaies et fournissent beaucoup à une musique légère et de ballet, mais le sujet et l’intrigue sont scandaleux.” (“De teksten zijn heel mooi en vroolijk en worden versterkt door muziek en balet, maar het sujet is scandaleus.”) De clerus vond het een schande dat de protagonisten niet bestraft worden voor hun vergrijpen.
Teksten en muziek waren echter niet vergeefs geschreven: In 1714 publiceerde Campra zijn tweede boek met drie (wereldlijke) cantates waarvoor hij aria’s uit de verboden opera gebruikte.

In dit programma brengt Musica Poetica o.a. de theatrale cantate Enée et Didon uit dit bundel, vergezeld met balets en instrumentale muziek van Leclair en Barrière.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

May
26
Sun
2019
Buxtehude: Cantate ‚Ich bin eine Blume zu Saron‘ @ Maranathakerk
May 26 @ 10:30 am

Dieterich Buxtehude (1637?-1707)
Cantate ‚Ich bin eine Blume zu Saron‘

João Luís Paixão, bas
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Musica Poetica