Concerts

Nov
29
Sun
2020
CANCELLED: Mozarts klankwereld @ Het Concertgebouw
Nov 29 @ 6:30 pm – 7:45 pm


Jörn Boysen en zijn barokensemble Musica Poetica nodigen u uit voor een concert in een Amsterdamse salon in de tijd van Mozart. De stad was hét Europese centrum voor muziekuitgevers. Vivaldi publiceerde hier zijn Vier jaargetijden. Muzikanten reisden van ver om hier nieuwe muziek te kopen en concerten te geven. De familie Mozart bezocht Amsterdam in 1765. Sommigen vestigden zich hier, zoals de Italiaanse vioolvirtuoos Pietro Locatelli, die aan de Prinsengracht woonde.
Verheug u op een onderhoudend programma, met naast de muziek, citaten uit oude reisjournalen en gossip uit Oud-Amsterdam. Ontdek Mozarts klankwereld en authentieke 18e-eeuwse instrumenten zoals viola d’amore, fortepiano en klavichord. Maak kennis met de mooiste muziek van Locatelli, Willem de Fesch, Hendrik Focking, Bachs zoon Johann Christian en natuurlijk Wolfgang Amadeus Mozart.

MUSICA POETICA
Jörn Boysen, klavichord en fortepiano
Katja Pitelina, traverso
John Ma, viool/viola d’amore
Maria Sanchez, violoncello
Jan
24
Sun
2021
O Solitude! @ Koninklijke Schouwburg
Jan 24 @ 11:00 am – 12:15 pm

Aan het einde van de 16e eeuw stelde Michel de Montaigne voor dat iedereen een kamertje zou moeten houden, om zich in eenzaamheid terug te trekken en zichzelf te bestuderen. In een tijd waarin de geneeskunde emoties als een gevaarlijke bedreiging voor de menselijke gezondheid zag, werd de eenzaamheid gezien als een welkome verlichting van alle problemen in de wereld. De eenzame meditatie bleef in de volgende eeuwen haar aantrekkingskracht uitoefenen, vaak als reactie op het hoofse leven, en vond natuurlijk haar weg naar de muziek. In onze tijd van sociale media en permanente toegankelijkheid geven we een voorproefje van de eenzaamheid, gedurende de 17e en 18e eeuw, van Engeland tot Frankrijk, van Italië tot Duitsland, met een combinatie van gedeclameerde teksten, vocale en instrumentale muziek van Telemann, Krieger en Corrette.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

Feb
28
Sun
2021
Filosofen in muziek @ Het Nationale Theater
Feb 28 @ 11:00 am – 12:15 pm

Het duet van Heraclitus en Democritus uit een cantate van Jean-Baptiste Stuck is een van de absolute favorieten. Daarin discussiëren de twee filosofen hartstochtelijk met elkaar over hun houding ten opzichte van het leven, de ene optimistisch, de andere pessimistisch. Met fantasierijke muziek schildert de componist verschillende passies van de filosofen. Vanochtend laten we je de hele cantate zien. Bovendien ontmoeten we Seneca en onderzoeken in hoeverre filosofie muzikaal en muziekfilosofisch kan zijn. Met muziek van Stuck en C.P.E. Bach.

We herhalen dit programma op verzoek van ons publiek.

Michal Bitan & João Luís Paixão
MUSICA POETICA
Jörn Boysen

May
9
Sun
2021
Fantastische Vioolmuziek @ Het Nationale Theater
May 9 @ 11:00 am – 12:15 pm

In de loop van de 16e eeuw ontwikkelde de viool zich van een begeleidingsinstrument, dat de stemmen van de zangers verdubbelde, tot een solo-instrument. Rond 1700 werden de eerste werken expliciet voor de viool geschreven. Componerende violisten als Biagio Marini of later Johann Schmelzer en Ignaz von Biber publiceerden werken waarin de viool zijn virtuoze kant laat zien, maar ook als een zanger of acteur direct met het publiek communiceert.

Antoinette Lohmann (viool, altviool, violino piccolo) en Jörn Boysen (klavecimbel) ontsteken een virtuoos vuurwerk.

 

Musica Poetica